Taşıyıcı annelik süreci, sperm ve yumurtanın alınma şekline göre yönetilir.
Taşıyıcılık annelik;
- taşıyıcı annenin kendi yumurtaları,
- donör yumurtaları,
- ebeveyn annenin yumurtaları,
- ebeveyn babanın spermi,
- donör spermlerle uygulanabilir.
İlginizi çekebilir: Yumurta donasyonu
- Yaş:
Özellikle 35 yaş ve üzeri kadınlarda yumurta rezervi ve kalitesi yüksek miktarda azalmaktadır. Var olan yumurtaların da tamamen sağlıklı bir embriyoyu oluşturma ihtimali azdır. Aynı zamanda ilerleyen yaş doğum eylemi için de risklidir. Taşıyıcı annelik süreci, ebeveynlerin bebeğini genç bir kadının dünyaya getirme avantajı sağlamaktadır.
- Eşcinsel çiftler:
Özellikle erkek eşcinsel çiftler, donör yumurtaları veya taşıyıcı annenin yumurtalarını kullanarak bu yöntemi tercih etmektedirler. Kadınlarda ise, donör spermleri alınabilir.
- Rahim eksikliği:
Genetik malformasyon, bazı kanser türleri, rahim operasyonları gibi birçok sebep neticesinde rahimi bulunmayan kadın vardır. Rahimin olmaması, hamileliği direkt olarak imkansız hale getirmektedir.
- Rahimdeki yapısal sorunlar:
Kadınlarda, embriyonun rahime implante olmasını zorlaştıran veya hamileliğin sürdürülebilmesini imkansız hale getiren yapısal sorunlar olabilir. Rahim malformasyonu hamile kalma şansını azaltmaz, ancak kadının doğum sürecine dek hamileliği sürdürmesini imkansız hale getirebilir.
- Diğer tıbbi durumlar:
Bazı tıbbi durumlar kadının çocuk sahibi olmak için fiziksel yeteneğini doğrudan etkilemese de, sağlıklı bir hamileliği kendi genel sağlığını korurken devam ettirme kabiliyetini etkileyebilir. Kalp hastalığı, böbrek hastalığı veya şiddetli diyabet gibi durumlar hamileliği hem anne hem de bebek için yaşamı tehdit edici bir olaya dönüştürebilir. Ayrıca, sağlık sorununu veya fiziksel durumu tedavi etmek için alınan bazı ilaçlar fetüsün sağlığını riske sokabilir.
- Kişisel tercih:
Her bireyin, ailesini kişisel seçimlerini destekleyecek şekilde inşa etme hakkı vardır. Aynı zamanda, taşıyıcı annelik bazı kadınlar için tıbbi bir seçim değil, sosyal bir seçimdir.