Embriyo Dondurma Nedir?
Embriyo dondurma işlemi, gelişmekte olan embriyoların -196 derecede dondurulup saklanması işlemidir. Embriyolar sonraki dönemlerde çözülerek tedavide kullanılabilir.
Embriyoların etkin bir şekilde dondurulması, saklanması ve çözme sonrası %100’e yakın oranlarda canlılık sağlanması başarılı merkezlerde mümkündür.
Geriye kazanım ve özellikle dondurulmuş hücreler ile elde edilen yüksek gebelik oranları bir kliniğin başarı seviyesini gösteren en önemli göstergedir.
Dondurulmuş Embriyo Transferi
Tüp bebek işlemi sırasında bütün aşamalar gerçekleştikten sonra en son işlem ve en önemli işlem embriyo transferidir. İlk etapta 4 aşamalık bir tüp bebek tedavisinde başarılı olarak son aşamaya gelindiğinde transfer gerçekleştirilir. Transfer öncesinde yumurta döllenmeye uygun hale getirilir ve dondurulmuş spermle döllenerek embriyo elde edilir. İşlemin sonucunun pozitif olması için aralarından en kaliteli olan embriyo seçilir. Seçilen embriyo ise artık rahme yerleştirilir. Embriyo rahme yerleştirildikten sonra gebelik beklenir ve 10 gün sonuç için gebelik testi yaptırılır. Transfer işlemi ise spermle yumurta döllendirildikten birkaç gün sonra rahme transfer edilir. Bazı istisnai durumlarda transfer işlemi birkaç gün sonra değil de 5 gün sonra yapılır bu transfer işleminin adı blastokist transferidir. Blastokist transferine göre ise transfer 5. gün yapılır ve içerisinde yüzlerce hücre bulunmaktadır.
Transfer İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
Embriyonun rahme transfer işlemi hasta öncelikle jinekolojik muayene masasına yatırılır ve vajina ağzı iyice steril bir hale getirilir. Daha sonra işinde uzman olan kişi tarafından bir aparat yardımıyla vajinada rahme sokulur duruma göre embriyo sayısı arttırılır. Embriyo sayısı arttıkça gebeliğin oluşma olasılığı daha fazla olabildiği gibi birden fazla gebelik oluşma olasılığı da yükselmektedir. Embriyo transfer sayısı kişiden kişiye değişmektedir. Kişinin yapısına göre embriyo transfer edilmektedir. Yaşı büyük olan kadınlarda daha çok embriyo transferi gerekebilir ama kaliteli embriyo oluştuğu durumda sayının artmasını gerektirecek bir durum yoktur. Özellikle genç hastalarda embriyolar daha kaliteli ve tutma olasılığı da diğerlerine göre daha fazladır.
Embriyoya transfer işleminin gerçekleştireceği sürede rahmin bu işleme hazırlanmış olması gerekir. Endemetriyumun belirli bir kalınlığı vardır bu kalınlığın artırılmasıyla transfer işlemi gerçekleştirilir. Dondurulan embriyonun çözülmesi çok önemli ve dikkat edilmesi gereken işlemdir. Dondurulmuş olan embriyonun çözülme işlemi kaliteli embriyo oluşması açısından önemlidir aksi takdirde verimsiz embriyo oluşur. Tüp bebek embriyo dondurma tüp bebek ilk denemesi başarısız olur ise ikinci denemeye hazırlık için dondurulur. Embriyoların dondurulması uzman hekim tarafından yapılır.