Günümüzün en önemli sorunlarının başında gelen infertilite, yani halk arasında söylendiği şekliyle kısırlık, tüm dünyayı tehdit eder bir duruma gelmiştir. İnfertilitenin bu denli artış göstermesinin başlıca nedenlerinin içinde en üst sıralara, sağlıksız beslenme, düzensiz yaşama, genetik yapının bozulması, stres faktörlerinin yerleşmesine rağmen, kesin tanı hiçbir zaman konulamamaktadır. Günümüzde tıbbın son derece ilerleme göstermesiyle, özellikle bebek sahibi olmak isteyip de olamayan çiftlere anne babalık duygusunu yaşatma üzerine çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Elbette embriyo donasyonu genellikle son çare olarak görülmektedir.
Embriyo Nedir?
Annenin yumurtası ile babanın sperminin, sağlıklı koşullarda bir araya getirilip döllenmesi ve bölünerek büyümesiyle ortaya çıkan en küçük canlı modeline, embriyo denir.
Embriyo donasyonu sürecine gelene kadar, hamilelik oluşmaması sorunlarında uygulanan yöntemlerin içerisinde elbette ki en çok tercih edilen, anne babanın üreme hücrelerindeki yetersizlik sebebiyle ya da anlaşılamayan sebeplerden ötürü, doğal yolla gebelik oluşmadığı durumlarda uygulanabilen aşılama (IUA) ya da tüp bebek (IVF) tedavileridir. Bu tedavi yöntemleri tümüyle anne ve babanın üreme hücreleriyle gerçekleştirilir. Üreme hücreleri çeşitli ilaçlarla uyarılır, sonrasında da laboratuvar ortamında uygulanan tüp bebek tedavi yöntemiyle gerçekleştirilir.
Üreme Hücresi Olmaması Halinde Gerçekleştirilen Yöntemler
Anne ya da babanın üreme hücrelerinden birinin tümüyle olmaması halinde ise hücre nakilleri kullanılır. Uygulanan nakiller, yumurta donasyonu ve embriyo donasyonu olarak ayrılabilir.
- Yumurta donasyonu: Embriyo donasyonu ile yumurta donasyonu tedavileri birçok zaman birbirleriyle karıştırılabilseler de aslında birbirlerinden oldukça farklı olan kısırlık tedavilerindendir. Yalnızca kadın tarafında olan, yumurta hücresi yokluğu ya da hamime kalınmasına imkan oluşturulamayacak kadar kalitesiz olması halinde, yumurta donasyonu ile tüp bebek tedavisi kullanılır. Tüp bebek tedavisinde, seçilen donörün yumurtası ile babanın spermi kullanılarak sağlıklı embriyolar elde edilir ve bu embriyolar anne rahmine transfer edilir.
- Embriyo donasyonu: Kadın ve erkek üreme hücrelerinin her ikisinin de yetersiz veya eksik olması halinde, hem yumurta, hem de sperm ile bebek sahibi olmanın mümkün olmaması halinde, her iki üreme hücresinin de donörlerden alınarak embriyo elde edildiği yöntem uygulanmaktadır ki bu işlemin adı embriyo donasyonu olarak adlandırılmaktadır. Embriyo donasyonu yönteminde, anne ve baba adayının fiziksel özelliklerine uygun olan sperm ve yumurta hücreleri döllenir ve dölleme sonrasında ardından 3 ya da 5 gün sonrasında sağlıklı embriyo transferi gerçekleştirilebilir.
Bize bırakın! Başladığınız andan itibaren bebeğinize ulaşana kadar her ayrıntıyı planlıyoruz. Gürcistan’da Amerikan sertifikalı hastanemiz ile Kıbrıs’ta Avrupa protokollerini güncel olarak takip eden son teknoloji tıbbi teçhizatlara sahip hastanemiz içeri adım attığınız andan itibaren size başarıya ne kadar yakın olduğunuzu hissettiriyor. Dilerseniz bizzat hastane ve kliniklerimizden bu raporları aracılığımızla temin edebilirsiniz.