Donasyon kelime anlamı olarak bağış demektir. Hamile kalması artık tüm şartlar altında sıfıra inmiş, genetik olarak da olumsuzluklar ile karşılaşmış anne adayları için yumurta donasyonu ile birlikte bir bebek sahibi olma tedavisi uygulanır. Yumurta donasyonu tüp bebek tedavisi ile gerçekleştirilir. Çiftin kadın üreme organından ötürü infertilite problemi yaşadığı durumlarda yumurta donasyonu tedavisi ile istenilen şekilde anne adayı için gebelik elde etmek amaçlanır. Yumurta donasyonu, yumurtasını bağışlamak isteyen sağlıklı bir bayan ile hamile kalamayan bayanın eşine ait sperm ile yapılır. Sağlıklı yumurta ve spermin döllenmesi tamamlandıktan sonra ortaya çıkan embriyo, anne karnına transfer edilir. Yumurta transferi bu noktada aynı tüp bebek uygulamasına benzer ancak tüp bebekten farklı olarak üçüncü bir kişi devreye girmektedir.
Yumurta donörü kime denir?
Yumurta donörü, yeteri kadar yumurtası bulunmayan anne adayına, yumurtasını bağışlamayı kabul eden ve akabinde bağışlayan kişiye verilen isimdir. Bir yumurta donöründe, çeşitli kriterlerin bulunması gerekir. Bu kriterlerin arasında, Vücut Kitle Indeksi (yaş, boy, kg) uyumlu ve 20 ile 30 yaşları arasında olması bulunmaktadır. Yumurta donasyonlu tüp bebek tedavisi uygulamalarının yapıldığı sırada çocuk sahibi olmak isteyen anne ve baba adaylarına yardımcı olabilirler.
Yumurta Donasyonu Neden Tercih Edilir?
Tüp bebek ve çeşitli tedavi uygulamaları sonucunda hiçbir şekilde yüzü gülmeyen ve olumlu sonuç alamayan çiftler bu tedavi yöntemini tercih edebilmektedir. Tüm bebek sahibi olma prosedürünü uyguladıktan sonra uzun tedavi süreçlerine ragmen bir bebek sahibi olunamıyor ise yumurta donasyonu seçilmektedir. Yumurta donasyonu tedavisinin anne ve baba adaylarına psikolojik olarak da etkileri olmaktadır. Farklı bir bebek sahibi olma yönteminden ziyade yumurta donasyonu ile sahip olacağınız bebeğiniz için bir evlatlık psikolojisi hissetmeyeceksinizdir. Bu durumda babası belli olduğu için ve anne bebeğini kendi doğurup büyüteceği için psikolojik olarak olumlu etkiler verecektir. Çevreden gelebilecek olan kısır algısına karşı da bir yanıt olacaktır. Başına kanser veya oldukça güçlü ilaç tedavisine maruz kalma durumları yaşamış olan kişilerin yumurtalıkları alınmış olabilir. Böyle anne adaylarının yine hamile kalma olasılığı elde edilmektedir.
Yumurta Donasyonu İşlemi
Yumurta donasyonu, kötü kalitede yumurtaya sahip, yumurta rezervi düşük veya menapozda olup çocuk sahibi olmak isteyen bayanlar için önerilmektedir. Yumurta verici çiftin fiziksel özellikleri ve kan grupları ile uyumlu olarak seçilir. Donörler 20 ile 30 yaşları arasında herhangi bir sağlık problemi olmayan kadınlardır.
Bu tedavi için, anne adayının bazı ilaçlar kullanması gerekir. Bu ilaçlar rahmin embriyo transferi ve embriyonun tutunması için rahmi hazırlar.
Yumurta donasyonu kimlere yapılabilir?
- Ailesinde kalıtsal hastalık bulunan kadınlara (Yüksek oranda hastalıklı çocuk dünyaya getirme komplikesi bulunan kişilere),
- Erken dönemde menopoza girmiş olan kadınlara,
- Normal dönem içerisinde menopoza girmiş olan kadınlara (45 yaşın üstünde olan kadınlar),
- Cerrahi operasyonlar ile yumurtalıkları alınmış olan veya ışın (radyoterapi) tedavisi görerek yumurtalık fonksiyonunu kaybetmiş olan kadınlara,
- Yumurta miktarı ile özelliği az olan kadınlara (Çok sayıda tüp bebek denemesi yapıldığı halde bir türlü hamile kalamamış kadınlara),
- Bilinmeyen sebeplerden dolayı düşük yapan kadınlara,
- Kendi fiziksel ve ruhsal özelliklerini beğenmeyen kadınlara yapılır