Yumurta donasyonu (yumurta nakli), kendi yumurtaları ile hamile kalma şansı olmayan anne adaylarına uygulanan, başarı oranı oldukça yüksek bir tedavi yöntemidir. Yumurta donasyonu işlemi, gebeliğe dair umudunu kaybetmiş tüm bayanlara ve ebeveyn olma hayallerinden vazgeçmek üzere olan ebeveynlere umut olmaya devam ediyor. Yumurta donasyonu yönteminde, sağlıklı ve zengin yumurtalık rezervine sahip donörlerden toplanan yumurtalar, babadan ya da sperm donöründen alınan spermle döllenerek embriyo haline getirilir. Geliştirilen bu embriyolar anne adayının rahmine tüp bebek yöntemleriyle yerleştirilir ve anne adayı gebe kalır. Donasyon, tüp bebek tekniği kullanılarak elde edilen hücrelerin, hamile kalamayan bayanın eşine ait spermlerle birleştirilmesi sayesinde olur.
Son yıllarda kadınlar, stres faktörlerinden, geçirilen operasyonlardan ya da genetik nedenlerden ötürü erken menopozla karşı karşıya kalabiliyorlar. Yumurta nakli olarak da bilinen yumurta donasyonu tedavisi ile kadınlar, yaşadıkları durum ne olursa olsun, menopoz süreleri ne kadar uzun olursa olsun, bebek sahibi olmak isteyen her kadın gibi sorunsuz bir şekilde ve sağlıkla anne olabilmektedirler.
Yumurta donasyonu başarı oranı hastanın yaşına bağlı değildir. Donörün sağlığı ve yaşı yumurta donasyonunun başarı oranını en çok belirleyen kriterlerden bazılarıdır. Gebeliğin sağlanması için kullanılan ve donörden alınan yumurta hücresinin kalitesi çok önemlidir.
Menopoz sürecine girmiş, yumurta rezervi tükenmiş bayanların hamile kalabilmesinin tek yolu yumurta donasyonudur. Uygulamanın temel amacı ise bayanların eşlerinden çocuk sahibi olabilmelerini sağlamaktır. Her ne kadar donör yumurtası kullanılmış olsa da bebek, anne karnında adaptasyonunu tamamlayıp bağışı kabul eden annenin çocuğu olur.
Yumurta Donasyonu Nedir?
Sağlıklı bir embriyonun yani bebeğin oluşması için, 3 önemli faktöre ihtiyaç duyulmaktadır.
- Sağlıklı yumurta hücresi
- Sağlıklı sperm hücresi
- Sağlıklı rahim
Bu yukarıdaki faktörlerden herhangi birinin eksik ya da yetersiz olduğu durumlarda, gebelik ya da doğum oluşması mümkün olmamaktadır. Bu yetersizlik durumu doğuştan ya da sonradan gelişebilir ve çocuk sahibi olmak isteyen çiftleri zorlu bir süreçle karşı karşıya bırakabilir. İşte bu yukarıda adı geçen faktörlerden, sağlıklı yumurta hücresinin anne adayında bulunmadığı durumlarda, yumurta donasyonu ile tüp bebek tedavisi gerçekleştirilmektedir.
50 yaşına kadar yapılan uygulama daha çok erken menopoz sorunu yaşayan ya da yumurta deposu boş olan bayanlar için önerilmektedir. Konu ile ilgili çalışan uzmanlar, bu işlemin daha ileriki yaşlarda da mümkün olabileceğini dile getiriyor.
Kimler Yumurta Donasyonu Yaptırmalıdır?
Rahim içi mukozasının iyi durumda olduğu tespit edilen fakat hiç adet görmemiş hastalar, kemoterapi veya radyoterapi gibi ağır tedaviler sonrasında yumurta hücreleri kaybolan hastalar, yumurta hücreleri herhangi bir sebepten ötürü cerrahi yolla alınan hastalar, herhangi bir sebepten ötürü erken menopoz yaşayan hastalar, birkaç kere tüp bebek denemesi yapmış fakat çok az veya hiç yumurta hücresi elde edememiş hastalar, adetin 3. günü yapılan FSH değerinin 15 ve üzeri olan hastalar, birkaç kere tüp bebek denemesi yapmış ve başarısız olmuş hastalar, herhangi bir sebepten ötürü yumurtalıkları alınmış hastalar, yumurtalık kisti ameliyatı gibi cerrahi operasyonlarda yüksek miktarda doku kaybına uğrayan hastalar, ailesi içerisinde genetik yollarla geçen hastalık bulunan hastalar, daha önce geçirdiği tüp bebek tedavisinde defektli yumurta oluşan hastalarda yumurta nakli tedavisi veya yumurta bağışı tedavisi uygulanabilmektedir.
Yumurta Donasyonu Türkiye’de Yasal mı?
Yumurta donasyonu Türkiye’de yapılan bir uygulama değil. Pek çok ayrı tartışmaya konu olan bağış, hamile kalmak isteyen bayanların yurt dışına çıkmasını zorunlu kılıyor.
Uygulamanın yapıldığı, Türkiye’ye en yakın ülke ise Kıbrıs. Kıbrıs, donasyon için en çok tercih edilen ülkelerden biri. Yıl içinde Girit ve Kıbrıs, yumurta donasyonu için binlerce çift ağırlıyor. Her ay 35-40 Türk anne adayı, donasyon umuduyla Kıbrıs ve Girit’i ziyaret ediyor. Maddi anlamda sıkıntı yaşamayan çiftler, farklı ülkelere gitse de yapılan işlemler aynı olduğu için bu yakın iki ülkeyi tercih edenler ağırlıkta.
Yapılan araştırmalar sonucunda Türk anne adaylarının, donör olarak yine Türk tercih ettiği, donörlerini kendileri bularak doktora gittikleri biliniyor.
Yumurta Donasyonu Hangi Ülkelerde Yapılıyor?
Amerika, İsrail, Belçika, Yunanistan, İngiltere yumurta donasyonunun yasal kabul edildiği ülkelerdir. Özellikle Yunanistan, Girit şehri ile orta sınıf aileleri anne-baba olmaya bir adım daha yaklaştırıyor. Tüm bunların yanında dünyada en çok tercih edilen, yumurta donasyonu nedeniyle en güvenilir bulunan ülke Kıbrıs’tır. Dünyanın her yerinden yüzlerce hasta ağırlayan Kıbrıs gerek uzmanları gerekse donörleri ile başarılı çalışmalara imza atmaktadır.
2014 yılından günümüze gebelik oranlarını en yüksek seviye de tutabilmek için merkezimiz, kliniklerimizle birlikte sürekli olarak tıbbi ekipman ve protokolleri güncel tutmaktadır. Dilerseniz bizzat hastane ve kliniklerimizden bu raporları aracılığımızla temin edebilirsiniz.
Tıbbi alanda hem Gürcistan’da hem de Kıbrıs’ta tüp bebek alanında uzman doktorlarımız, embriyologlarımız ve koordinatörlerimiz tedavinizi yürütüyor. Ekip, hastane ve doktorlarımızla tanışmak için bize ulaşın.
KIBRIS TAŞIYICI ANNELİK