taşıyıcı anne, tüp bebek, yumurta donasyonu, cinsiyet seçimi, ivf, kıbrıs taşıyıcı annelik, donasyon, bebek, donör

Yumurta Donasyonu

Yumurta donasyonu, doğurganlık özelliği olan anne adayının hamilelik sürecinin olumlu şekilde başlaması adına farklı bir kadın tarafından yumurta bağışlanması sürecidir. Bazı kadınlarda farklı sebeplerle doğurganlık imkanı olsa da gebelik oluşmasına mani durumlar olabilir. Ayrıca bazı insanlarda genetik sebeplere bağlı olarak gebelik mümkün olamaz. Bu şekilde olduğunda yumurta donasyonu ile çiftlerin bebek sahibi olabilmeleri sağlanmaktadır.

Yumurta donasyonu tüp bebek tedavisiyle benzer bir sürece sahiptir. Söz konusu işlemde yumurtalar kadın bir donörden alınarak anne adayına nakil edilir ve sürecin başarılı olması halinde anne adayında gebelik oluşumu sağlanabilir.

Tedavi sırasında en önemli unsurlardan biri donör seçimidir. Çoğunlukla tüp bebek tedavisi sürecinde gebeliği başarılı olmayan anne adayları yumurta donasyonu yöntemi için başvurmaktadırlar. Yumurta donasyonu prosedüründe, seçilecek donör 2014 yılından günümüze gebelik oranlarını en yüksek seviye de tutabilmek için çalışan merkezimizde titizlikle seçilir. Merkezimiz, hasta gizliliği politikasını ciddiye almaktadır. Tedaviniz ile ilgili hiç bir detay izniniz olmadan bir başkası ile paylaşılmamaktadır.

Yumurta donasyonu uygulama süreci nasıl gerçekleştirilir?

Yumurta donasyonu süreci tüp bebek tedavisine benzemektedir. Yumurta donasyonu aşamaları sırasıyla şu şekildedir;

  1. Donör seçimi

Yumurta donasyonu işlemi için ilk olarak yumurta alınacak donör seçilir. Anne adayı donör seçimi konusunda tanıdığı bir kişiyi tercih edebileceği gibi hiç tanımadığı bir kişi de donör olarak tedaviye alınabilir.

Embriyo donasyonu nedir?

  1. Donörün hazırlık aşaması

Yumurta donasyonunda donör olacak kişi için yumurta gelişimini sağlayacak bazı tedavi süreçleri hazırlanıp uygulanır. Anne adayları bu aşama süresinde yumurta gelişimi konusunda bir tedaviye dahil edilmez. Donörün sağlıklı bir yumurta oluşturması için bazı ilaçlar kullanılmaktadır.

  1. Anne adayının gebeliğe hazırlanması

Yumurta donasyonu işleminde elbette ki anne adayı için de bir hazırlık süreci vardır. Anne adayının rahim iç zarı gebelik için uygun ve hazır hale getirilir. Çoğunlukla donör hazırlığı ve anne adayının gebeliğe hazırlanması aynı zaman aralığında yapılır.

  1. Baba adayından sperm alınması süreci

Yumurta donasyonunda yumurta donörden alınsa da sağlıklı bir embriyo oluşması için gerekli sağlıklı sperm hücresi baba adayından alınır. Baba adayından sperm yumurtlama sürecinden sonra alınmaktadır.

  1. Embriyo döllenme süreci

Donörden alınan sağlıklı yumurta hücresi ile baba adayından alınan sağlıklı sperm hücreleri laboratuvar ortamında döllenir. Bu işlemler sonrasında ise embriyolar taze olarak kullanılabilir ya da dondurularak daha sonra kullanılabilecek halde bekletilebilir.

Gelişen Teknoloji ve Taşıyıcı Annelik

  1. Embriyo transfer aşaması

Donörden alınan yumurta ve baba adayından alınan sperm hücreleri döllendikten hemen sonra 4-5 gün içinde sağlıklı embriyo anne adayının rahmine transfer edilir. 10-15 gün içinde gebeliğin olup olmadığı netleşmektedir. Süreç boyunca anne adayı ve donör birbirini görmeden süreç tamamlanır. Bu aşamadan sonrası standart gebelik süreci gerçekleşmektedir.

Yumurta Donasyonu Kimlere Uygulanır?

• Herhangi bir nedenle kendi yumurtasıyla gebelik elde edemeyenlere (genetik olarak Turner Sendromu, Gonadal Disgenezi gibi problemleri olanlara)
• Genetik hastalık taşıyanlara
• Sağlıklı bir rahmi olan ancak erken menopoza girmiş kadınlara
• Ameliyatla yumurtalığı alınmış kadınlara (kanser, endometriozis, enfeksiyon gibi nedenlerle)
• Kemoterapi – radyoterapi gibi nedenlerle yumurtaları hasar görmüş ya da yumurta hücreleri kaybolmuş kadınlara
• İleri yaşta olup yumurta rezervleri ve yumurtalarının kalitesi gebelik için yeterli olmayan kadınlara
• Yumurtalık kapasiteleri erken yaşta azalan kadınlara
• Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları olan kadınlara

Comments are closed.